Paard aanmelden

Op vrijdag 22 september 2017 zal in het Fries Congrescentrum te Drachten de eerste internationale EMTA veiling worden georganiseerd. Deze veiling zal zowel live als online bij te wonen zijn, er kan ook via internet worden geboden en gekocht.


Nu aanmelden

Vragen over aanmelden paarden?

Zonder brede basis geen drafsport


Rommert Buren uit Franeker en Jilt Jongsma uit Wytgaard zijn ambitieuze drafsportliefhebbers. Ze organiseren op vrijdag 22 september een internationale draverveiling.

Op de European Mixed Trotter Auction (EMTA) worden in het Fries Congrescentrum in Drachten jaarlingen, fokmerries en koerspaarden verkocht. Ook kan er via internet op de aangeboden paarden geboden worden.

Ondernemers

Buren (hij runt een oliehandel) en Jongsma (werkzaam in het onroerend goed) zijn heel wat van plan. Als de eerste editie aanslaat, komt er de komende jaren een vervolg. ,,We staan in dat geval voor drie jaar. De drafsport heeft behoefte aan continuïteit”, zei Buren gisteren op de drafbaan van Wolvega.

Buren en Jongsma kwamen in actie door het na 29 jaar afhaken van Unitrot als organisator van de jaarlijkse veiling van eenjarige dravers. Ook het initiatief van John Bootsman, topfokker en mede-eigenaar van Victoria Park, om dit najaar een grote verkoping van jaarlingen in Wolvega te houden, speelde mee.

,,Op de veiling van Bootsman moet je diep in de buidel tasten om je paard te verkopen. Bij ons zijn de extra kosten voor zowel koper als verkoper een stuk lager. Zij mikken op de toplaag, maar vergeten dat je zonder een brede basis geen sport en fokkerij overhoudt”, vindt Jongsma. Hij en zijn compagnon besloten daarom de koe bij de hoorns te vatten en gingen voortvarend aan de slag.

We willen duidelijk maken dat de elite niet zonder de kleine fokkers kan

Website

Binnen een week was er een website, waarop ze hun ideeën duidelijk maakten en de fokkers en eigenaren opriepen hun paarden aan te melden. Gisteren waren er veertig jaarlingen aangemeld. ,,Het loopt goed. De lage kosten spreken de mensen aan”, aldus Buren, die stelt dat er minimaal 45 eenjarige dravers moeten zijn om de veiling door te laten gaan.

De twee liefhebbers vinden de mogelijke sluiting van de drafbaan van Duindigt een slechte zaak. ,,Zonder Duindigt is er geen toekomst voor de Nederlandse drafsport”, stelt Buren. ,,Als Duindigt wegvalt, kan Wolvega het met steun van de Franse wedorganisator PMU nog wel een tijd volhouden. Maar dat duurt niet eeuwig. Het draagvlak onder fokkers en eigenaren is dan weg.” Buren en Jongsma willen toe naar twee goede banen (Duindigt en Wolvega) in Nederland.

Beiden hebben zelf paarden. Nadat Buren de samenwerking met fokker en eigenaar Jacob van der Pol uit Franeker een jaar geleden beëindigde, ging hij verder met Jongsma. Die was tot die tijd vooral met Friese paarden in de weer. Ze hebben hun vier fokmerries, twee jaarlingen en een tweejarige die getraind wordt door Frank Westerveld in Ureterp, ondergebracht in de Rockson Stables. Sinds woensdag hebben ze ook nog een fraai merrieveulen. Ze zijn in onderhandeling om twee Europese topmerries aan te kopen.

Bron: www.lc.nl